Nieuw parcours Streetrace valt in de smaak

Posted on

Nieuw parcours Streetrace valt in de smaak

Door Peter Nefkens
 • MTB Streetrace Ruinerwold © Artizzl Media / Peter Nefkens

 • MTB Streetrace Ruinerwold © Artizzl Media / Peter Nefkens

 • MTB Streetrace Ruinerwold © Artizzl Media / Peter Nefkens

 • MTB Streetrace Ruinerwold © Artizzl Media / Peter Nefkens

 • MTB Streetrace Ruinerwold © Artizzl Media / Peter Nefkens

 • MTB Streetrace Ruinerwold © Artizzl Media / Peter Nefkens

 • MTB Streetrace Ruinerwold © Artizzl Media / Peter Nefkens

 • MTB Streetrace Ruinerwold © Artizzl Media / Peter Nefkens

 • MTB Streetrace Ruinerwold © Artizzl Media / Peter Nefkens

 • MTB Streetrace Ruinerwold © Artizzl Media / Peter Nefkens

 • MTB Streetrace Ruinerwold © Artizzl Media / Peter Nefkens

 • MTB Streetrace Ruinerwold © Artizzl Media / Peter Nefkens

 • MTB Streetrace Ruinerwold © Artizzl Media / Peter Nefkens

 • MTB Streetrace Ruinerwold © Artizzl Media / Peter Nefkens

 • MTB Streetrace Ruinerwold © Artizzl Media / Peter Nefkens

 

Ruinerwold – Het was dan wel de derde keer dat de Reinders Wielersport MTB Streetrace gehouden werd, maar pas de eerste keer dat het parcours ook vooral over de straatklinkers ging. De organisatie was maandagavond meer dan tevreden

Vanaf de startlocatie voor garage Jonkers & Dolfsma aan Dijkhuizen was het een komen en gaan van mountainbikers. Vele deelnemers kwamen gewoon op de fiets vanuit Meppel of Ruinen, anderen namen de auto voor een rit van soms wel een uur om zelf of een kind mee te laten doen aan de race. ‘En nu nog eten’, zei de vader van Marijn Oosterhof uit Appelscha na de jeugdrace, die door zijn zoon werd gewonnen. Je moet er wat voor over hebben als ouder.

Het parcours lag er gelikt bij en werd ingewijd door de jeugd. Daar vond bij de categorie 11-12 jaar een stevige strijd plaats tussen Job Weijdema uit Tuk en Danijel Agricola uit Terwispel. Net als bij bijna alle andere streetraces bleef het tussen deze twee tot de finish spannend, maar daar bleek Weijdema over het sterkste eindschot te beschikken.

Rijrichting

De jeugd had zich uitgeleefd op het fraaie parcours van bijna twee kilometer. Alvorens de rijders in alle klassen in de goede rijrichting werden gestuurd, moesten ze eerst vanaf de start naar de oude melkfabriek, waar het enige stukje van het oude parcours overeind was gebleven: de trailer et pallets achter de fabriek en het klimmetje over de zandbult. Het was niet voor niets dat de organisatie hiervoor gekozen had, want eenmaal in de goede richting rijdend kwamen de heren en paar dames na de startstreep direct een trailer tegen waardoor ze met een bocht door een steegje richting de oude school De Dissel werden gejaagd. De extra lus terug voorkwam dat het dringen geblazen zou worden voor de trailer.

Appartementen

Er was dus goed over nagedacht, mooi ook dat het schoolplein van de oude Dissel nog gebruikt kon worden. Hier nog steeds geen nieuwbouw van woningen of appartementen, maar gewoon stevig koersende mtb’ers, die van nabij bekeken werden door de bewoners. Sommige jeugdige deelnemers hadden onderweg zelfs nog tijd en de beleefdheid om voorbijgangers en toeschouwers te begroeten. Ook bij de oude school was nog een mulle zandbak neergelegd, die in het eerste rondje nog niet zo lastig was, maar steeds zwaarder werd. Van daaruit ging het naar de Perenbuurt, waar ook weer een paar pallets waren geplaatst als hobbelige hindernis. Oversteken kwamen de renners weer bij de oude melkfabriek.

Voor menige jeugdige renner was de race van 20 minuten lang genoeg, er hingen er enkele puffend over hun stuur. Daar hadden de licentiehouders minder last van. Enge nadeel van deze categorie is altijd het geringe aantal deelnemers. Simpelweg omdat er in Noord-Nederland maar weinig licentiehouders zijn, ook omdat net de Hel van Groesbeek had plaatsgevonden en niet iedereen zin had om direct naar Ruinerwold door te reizen. Bovendien was het tijdstip naar 18.45 uur verplaatst, zodat de (best bezette) Funklasse als laatste aan de beurt was. In Ruinerwold kwam een tiental mannen met licentie opdraven, waaronder de regionale favoriet Gerben Mos.

© Meppeler Courant Peter Nefkens