Tweede editie MTB Streetrace in Ruinerwold

Posted on

Ruinerwold – De eerste editie van de MTB Streetrace in Ruinerwold werd vorig jaar een onverwacht succes. ‘We hadden zestig deelnemers verwacht, maar er kwamen dik over de honderd’, zegt Erik Kuijer, een van de organisatoren.

image

Op maandag 27 juni (vanaf 18.00 uur) staat het vervolg op de agenda, op het terrein rond de manege van De Woldruiters aan Dijkhuizen 88a.

Het evenement heet officieel Reinders MTB Streetrace, omdat dit bedrijf zich als hoofdsponsor heeft gemeld. Er zitten inmiddels vier man in de organisatie. Naast duuratleet Erik Kuijer zijn dat Johnny Jonker, Edwin Koster en Geert Remmelts. ‘Geert is zelf oud-wielrenner en heeft veel gedaan voor De Peddelaars in Hoogeveen’, vertelt Kuijer over deze aanwinst. Kuijer is de bedenker van het evenement, iets wat gebeurde tijdens een van zijn lange duurlopen. ‘Ik zag zoiets in Havelte en bedacht dat dit ook in Ruinerwold moest kunnen.’ Met twee kompanen toog hij aan het werk en op de dag zelf was het resultaat boven verwachting. De evaluatie bracht nog wel een paar kleine dingetjes voort. Zo wordt het parcours nu voorzien van een brug over de weg naar de manege. ‘Dat regelt Maré Steigerbouw. Zo kunnen de toeschouwers en deelnemers van elkaar worden gescheiden. De deelnemers gaan nu over de bult zand aan het begin direct de brug op. Bovendien kan er zo bij calamiteiten een auto onderdoor.’

Ook dit jaar zijn er drie verschillende klassen: jeugd, fun en licentiehouders. Bij de jeugd zijn drie leeftijdscategorieën, van 8 tot 10 jaar, 11 en 12 jaar, en 13 en 14 jaar. De kinderen van 12 jaar en jonger rijden allemaal tegelijk, de oudere jeugd doet mee met de Funklasse, de recreatieve fietsers. De jongsten fietsen twintig minuten, de funners drie kwartier en de wedstrijd voor licentiehouders duurt een uur. ‘De winnaar van vorig jaar Thom Bonder komt niet, want die rijdt een wedstrijd in België. Al wel op de startlijst staan mannen als Gerben Mos en Tom van de Hoek. Iedereen is enthousiast, dus ik verwacht wel weer een hoop deelnemers.’

Aan vrijwilligers geen gebrek, voor de bewaking van het parcours, de EHBO en de opbouw en afbraak. Mensen van de manege regelen de catering. Parkeren kan iets verderop, omdat op het manegeterrein geen plek is. De inschrijving is verbeterd, vergeleken met vorig jaar. ‘We hebben nu een speciaal formulier gemaakt, zodat mensen zich via de site kunnen aanmelden. De tijdwaarneming is wederom elektronisch, via MyLaps.’

Voor Erik Kuijer is de organisatie van een MTB-wedstrijd geen probleem. Als voormalig triatleet en nu duuratleet – Erik loopt doorgaans tientallen kilometers achter elkaar – houdt hij ook van organiseren. Zo stond hij tevens aan de wieg van de Kroeg-tot-Kroegloop en werd vorig jaar de eerste editie van de Driebruggenloop gehouden rond Kampen, een speciale hardloopwedstrijd voor lange afstanden in samenwerking met AV Isala. Hij gaat ook baanwedstrijden op touw zetten in samenwerking met atletiekvereniging De Sprinter in Meppel (elk kwartaal op een vrijdagavond 1.000, 1.500 en 5.000 meter) en is nog van plan om een marathon vanuit Lemmer langs de boorden van het IJsselmeer te organiseren. Ook zinspeelt hij op de organisatie van een meerdaagse op de baan met een 800, 1.500, 3.000 en 5.000 meter, om daar dan een klassement van te maken.